Förlossningen

Hej alla nyfikna!


Ja nu när lillan sover och Ola är på möte så passar jag på och skriver förlossningsberättelsen en gång för alla så man slipper besvara en massa frågor ;)


Först o främst - nej Lillan har inget namn ännu - detta beror på att Ola och jag inte hunnit sätta ned oss och diskutera igenom namnen ordentligt.

Lillan får ju all uppmärksamhet av oss båda .


Söndagen den 18 november

Detta är dagen som jag beräknas att föda.

Jag kände mig lite dålig, kände att något var konstigt, men att det inte var förvärkar eller sånt där. Ringde till BB och fick rådet att komma in och kolla lite, det skadar ju inget. Babyn hade inte sparkat alls på hela natten och morgonen, man blev ju lite orolig.


Vi åkte in till sjukhuset och där konstaterade man att jag hade höjd äggvita (+2) och högt blodtryck 160/100 trots att under hela min graviditet har blodtrycket och äggvitan varit i toppklass.

De undersökte mig och föreslog att jag skulle återkomma på måndagen till specialmödravården för att mäta ungen, det såg ut vara en stor unge också samt ha koll på att jag inte riskerar havandeskapsförgiftning.


Måndagen den 19 november

Åkte in kl 08.00 till Specialmödravården och undersökte mig via Ultraljud.

Babyn såg ut att må bra, den beräknades bli ungefär 4300 gram.

Allt var väl, men doktorn ansåg att mina värden var så där så han ville jag skulle återkomma på onsdag bitti för att eventuellt läggas in och ev. sätta igång redan. Men visade blodtrycken mindre på onsdag behövdes det då inte.


Tisdagen den 20 november

Jag sov så dåligt natten till tisdagen, vaknade upp tidigt typ 2-3 tiden och kände att något inte stämde. Stod ut lite, och vid 04.20 ungefär väckte jag Ola och sa att det är nog förvärkar men samtidigt hade man inte så ont utan det kändes bara som kraftig mensvärk och jag kände att jag var trött och orkade inte stå ut liksom (troligen bloctrycket) och då bestämde jag mig för att ta ett varmt bad först och se hur det går. Men det kändes fortfarande, vi ringde till BB och de sa att vi ska komma om jag inte stod ut med smärtan.

Jag kunde egentligen stå ut men var orolig så jag ville komma in men de föreslog att vi kunde komma in först vid 7 tiden då hade man bytt skifte hos barnmorskorna.


Vi åkte in till förlossningen kl 7 och fick vänta i 2 timmar på tolken och någon barnmorska.

Man kollade in mig och såg att jag fortfarande inte var öppen men blodtrycket var högt och man satte in CTG osv på magen.

Klockan 12.00 började det! Förvärkarna blev till värkar och man var öppen 3 cm så förlossningsarbetet skulle börja!

Usch fy vad ont det gjorde, jag bad om alvedon eller sånt efter några timmar och de sa att jag kunde börja med lustgas istället. Visst ok ! Jag tänkte på alla som fött nyss hade sagt till mig att lustgasen skulle bli min bästa vän - så jag såg framemot den J

Men jag var inte så bra på att andas i den samt Ola tog bort den ibland för tidigt i början så jag fick inte den rusen som behövdes, men vi samarbetade och övade till sist fungerade den och ahh- nej smärtan lindrades INTE men man var istället "borta" i annat värld eller sånt och slapp tänka på smärtan liksom.


Tryckte ofta hårt på Ola, att tolken och barnmorskan sade åt mig att sluta skada Ola, tag i räcket istället. Jag lyssnade som tur var, och grep hårt i räcket... J

Till sist framåt kvällen började jag inte stå ut, jag som trodde jag hade hög smärtnivå, men ack så fel jag hade - kallade mig själv för mes ibland under värkarna så Ola och tolken bara ehh nej du är inte mes. Haha.


Man hade dåliga värden från CTG så man satte igång med att tömma fostervattnet inuti mig för att sätta in elektroder på babyns huvud för att ha bättre koll på hjärtat hos babyn. När vatten rusade ut var det som om 100 liter varmt vatten kom ut ur mig!!


Jag hade tidigare bestämt mig för att inte ta Epiduralbedövning (ryggbedövning) pga det inte hade funkat 2 ggr på mig sen tidigare bupoperationen.

Men jag hade så ont så ont efter vattnet försvann, så de gav mig först en morfin spruta i rumpan. Värst vad de stack i rumpan, utan vara snäll alls, det bara stack djupt o hårt, har t.om. blåmärke kvar idag!

Men den gav inte utlösning förrän efter lång tid så under tiden var smärtan hemsk.


Doktorn bestämde att jag bör ta EDA eftersom jag redan hade ont så tidigt i fasen, typ bara 5 cm öppen. Så jag diskuterade lite med Ola och bestämde oss för att prova det, och mitt under de värsta värkarna satt jag still medan narkosläkaren stack i min rygg, aj värk hela tiden men försökte andas lugnt och hålla still. Ujuj det var svårt men narkosdoktorn var duktig och lyckades! Efter 20 min började den verka och morfinet också... Så jag mådde bättre.

Trött var jag!


Nån timme senare så funkade varken Eda eller lustgasen, jag hade så ont. Man dubblade dosen i EDA:n och sen var det bara smärta hela vägen till kanske 23.00 ungefär.

Krystningsvärkarna var nu här! Öppen typ 9 cm men fick ej krysta än så jag blev sur.

Krävde att bajsa! (krystvärkarna känns som att man vill BAJSA en stor klump sten eller sånt!!!)


Fick krysta ett par ggr men inte mer, rå vad svårt det var att inte få krysta!!

Till sist fick jag krysta! Åh vad härligt det var, självklart gjorde det ONT men jag kände att krystningen var den bästa av allt i hela dagen, dvs man gjorde NÅGOT nytta!

Man fick ut klumpen liksom, och man kände huvudet trycka ut genom anus typ men egentligen mot slidan så klart haha. Huvudet for ut och in hela tiden man kände det tydligt!

Man blev besviken när man krysta 3 ggr i rad och inser i den tredje andetaget att huvudet inte kommit ut utan bara backat tillbaka.


Kikade på klockan - 23.50 ungefär... Nää shit - ungen kommer inte förrän den 21:e. Jag som hoppades på att den skulle ut 20:e pga in i förlossningen samma dag, än att säga jag haft en dygn förlossning bläh....

Ingen krystkänsla alls, så det var kört..... men plötsligt kom den känslan och då krystade jag allt jag kunde 3 ggr och i den tredje PLOPP! Allt rusade ut och plötsligt var jag inte gravid längre!


Buhäää häää en bebis ute i världen! Jag bara ahhh allt över?

Ola klippte av naveln och det kändes konstigt att klippa ngt segt typ sa han. Jag frågade om det var en tjej eller kille (bergsäker på att det var en kille) då sa Ola....tjej....sen kikade han igen... tjej är det.... Båda blev lite "chockad" va en tjej men naturligtvis var vi lika glada för det!!! Könet hade ej spelat roll alls hela graviditetet. J


Fick bebben på brösten och hon var len och fin, det kändes bara så skönt att allt var över.

Men fick krysta en gång till för moderkakan, den var stor och tung!

Jag sprack inte heller någonstans, vilket var ganska ovanligt för en förstföderska sa de . duktig var jag i själva krystarbetet, puh.


Vägde henne och hon vägde 4010 gram, 52 cm med 35 cm huvudomfång.


Stannade i BB från den natten till lördagen, de bad mig stanna till söndagen men nej tack jag orkade inte! Sängen var kass! Jag ansåg att allt funkade med ammandet och sånt men tyvärr visade det sig att lillan tappade i vikt till 3510 gram vid läkarbesöket 2:a dagen.

Det tog tid för min mjölk att bli riktig tjock typ, bara råmjölk liksom.


Lillan fick ersättning och hon gick upp i vikt och allt gick bra och till sist fick vi åka hem på lördagskvällen och det var det bästa beslutet vi gjort, vi mådde så mkt bättre hemma och lillan åt mycket och sov bra på natten osv.


Nu har det gått en vecka, i natt blir hon 1 vecka gammal Hipp Hurra! Hon går upp i vikt och väger nu 3660 gram ungefär.

En lugn tös med gnällighet ibland, älskar att suga lillfingret, suger så hårt på brösten man har sår där nu (känns det igen, alla mammor? Haha).

Sover så mycket, men nu i går började hon vara vaken det mesta tiden.


I natt sov hon så bra mellan mig och Ola i sängen och jag gick upp bara vid 12 tiden och sen 4 tiden sen var det sovmorgon tills 9! Så härligt.

Hon orkar inte äta ofta så man fick rekommenation att amma hur mkt hon vill och ibland fortsätta med ersättningen och att det ska ta 5-6 timmar emellan måltiderna max, så jag ammar henne mycket men på natten är det mer amma och ersättning, så hon sover naturligtvis gott pga mycket mat i sig haha. Sött..


Bjuder på några bilder härnedan!

Vi återkommer när namnet är bestämt!


Vi är båda nyblivna föräldrar och vi håller på och lär känna henne men vi är insatta  i rollen nu känner vi båda. Det är bara när hon gråter som vi känner aajjj vad vill du stackaren typ.

Så känner nog alla nyblivna föräldrar!


Kramar från oss TRE!






Jag går i korridoren i förlossningen, stor mage och hade ont.
 
Här är jag strax efter EDA:n sattes in. Ola vid min sida hela tiden.


Bilden där Lillan vägs, strax efter förlossningen. 4010 gram, 52 cm.
 
Första bilden på pappa Ola och Lillan
 
Här ger jag Lillan ersättningen 3:e dagen.


 Lillan i bilbarnstolen på väg hemåt

Här sitter Lillan i babysittern och klädd i bodyn från Neapea.


Morfar och bonus mormor kom och besökte oss för att se Lillan.

Uppdatering på gång

Hej alla nyfikna!

Åh jag vet jag är hemsk. Sviker alltid bloggen :)
Men ni har iallafall lyckats och tjata fram någon uppdatering, jag förbereder en blogginlägg men tji fick jag jag kom ju på att Ola som precis för 30 min sen drog iväg till Uppsala har bilderna i min laptop som han tog med...

Äsch det får bli en blogg utan bilder... tråkigt?
Lovar att ha bilder uppe senare..

Magen är stor som den ska, börjar bli tungt och irriterande speciellt när man typ går upp/ned från sängen, soffan, stol och wc typ... Ont i bråckområdet...fast hade jag inte opererats så hade jag nog inte ont, så jag får egentligen skylla mig själv som blev gravid direkt efter op i januari.
Nu börjar det även komma lite förvärkar, magen blir stenhård och man känner sig trött i magen , helt slut typ, ibland aj aj... dessutom det känns som om bebisen har elchock pistol och trycker den mot slidan typ, känns som den vill ut och skickar elektriska strålar, men det e bara nerverna som kläms när bebben trycker.
Ibland är det dagar man känner ahhh det blir före 18 nov!!! vissa andra dagar känns det hmm...nää säkert övertid...
Ola tror på mellan 14-18 nov typ... att det kommer ut tidigare alltså.

Vi får se!! Spännande och se när det blir.. ska vi upprätta en vadslagnings schema? hehe.

Annars har livet hitiils varit helt okey!
Man var o åkte till Sthlm och deltog i Anders.se ochdet var roligt men man blev trött vid midnatt o drog hemåt till Uppsala (Olas tillfälliga hem).
Skönt och komma ut litegrann innan man föder bebbe.

I fredags åkte vi till Göteborg och spelade poker med 61 deltagare, jätterolgit..Tyvärr gick det inte så bra för mig, jag orkade inte mer än till 30:e plats, jag som startade bra men av ngn anledning spelade jag lite för aggresivt på slutet men det beror nog på tröttheten. Sov jättesent också den natten, så nästa morgon skulle man egentligen med på N:s födelsedagfest som man såg framemot men jag var så trött och förvärkarna hade stört mig så jag orkade verkligen inte så Ola och jag droghemåt.
Det var nog rätt beslut, för hemma var man död.... trött som fan... men synd man missa ngt roligt.

Jag får acceptera det e bara 2 veckor kvar!!! hehe... man mår så bra så man vill leva normalt, men ibland orkar man helt enkelt inte.
Nu har jag i alla fall mamma ledighet fr.om. 5 november (imorgon) och jublar...då ska man bara sova, äta, vila, måla, städa, packa BB väska, ladda kamera, tvätta bebiskläder, kanske baka ngt.... Få besök också!
SKÖNT! Utan krav... bara leva!

I morgon kommer morsan kl 11...besöker under dagen...sen ska jag ha möte på em, i Örebro för SDI...
Torsdag kommer nog Annayamma, och jg har även MVC besök på morgonen... I övrigt e det typ soft...
Brorsan besökte oss idag en stund bara, han lova lämna över några dvd filmer under veckan, yeahh!

Jag tänkte visa upp bilder från WC som e egentligen klar sen läääääängesen men utan inredning, och jag tänkte också passa på visa hur hallen hittills ser ut (inte rktigt klar) men nähää... får visa sen!

Sitter och undviker att bli trött nu... snart middag dags men jag har haft dålig matlust på sistone och vet aldrig hur jag orkar äta eller ens laga mat. MAT ÄR MUMS men orka...ibland max sugen men ibland örk..
Tröstig är jag hela tiden!
Undra vad jag ska göra i dag, hade tänkt och bara SOVA SOFTA SLAPPA men börjar känna lite rastlöshet direkt nu när Ola åkt.... :( Bara 4 dagar mån-tors men längta alltid efter honom :)

Nu har man iaf NY mobil! yeahhh!!! Nokia 6120 rosa...kallad Pinky av oss! Ola har vit....jag rosa...
Nöjd...kan 3g och sms ochmms och Internet!!! Ni får ringa! :)

Idag var man också förbi M och R och hämtade bebisgrejer man fick låna av dem . TUSEN TACK. det e grejer som man har alldeles för kort tid föratt köpa själv som t.ex. babyskydd (bilstol) osv.

Nu tror jag att vi har allt utom en ytterklädsel till bebben, ska köpa ev. i morgon. Finns alltid ngt i HM...
Vi har däremot ej köpt typ leksaker, visuella saker (typ som hänger ovan säng osv) - noll i det hållet... bara kläder, lakan, stora saker är klara..

Bilder som jag kommer att lägga upp (under förutsättning att jag inte redan hamnat i förlossningen) efter torsdagen dåjag får laptopen tillbaka blir;

Spjälsäng, Wc x2, hall, magen, lite babygrejer...

Kram på er alla!

Speciellt till Ola....så underbart att vi två kommer att bli 3.... att få se dig bära bebbe och mysa!
Kärlek i luften mellan Örebro och Uppsala!!!