Elsa leker lite medan jag försöker få lea ...

mobil234 (MMS)

Elsa leker lite medan jag försöker få lea lägga sig, hon är extrem trött men busig. Är i period nu där hon absolut ska vara helt naken och gå omkring. Åh. Säger att det antingen är varmt eller skaver med kläderna. Hm. Har vi skapat en nudist? Hehe. Kram


Sitter inte elsa lite lustigt :)

mobil232 (MMS)

Sitter inte elsa lite lustigt :)


Vårängenförskola

Linnéa går på vårängen förskolan, avdelning blå ekorre. Ah, hon har blivit stor! Flyttat till ny grupp (för de ”äldre” barnen) redan nu i höst och jag som tyckte hon var bebis nyss.

Fick hem brev i Léas ryggsäck med information om kommande läsåret! Jag är pi nöjd med hur Vårängen jobbar med barnen! Känns nästan som att Léa går i ”skolan” nu, jag tycker det är bra med ”tidigt lärande” i kombination med lek och att få vara barn.


Detta års tema är ”Världen” där de har skrivit upp syfte och metod så att vi hemma kan följa upp och arbeta med samma tema ifall Léa vill prata om det som hon lärt sig i förskolan.


Syfte: Barnen ska få större förståelse för vår värld och alla olikheter/likheter som finns. Samarbete, gemenskap och ökande av självkänsla och sin identitet prioriteras. Natur och matte är ngt de lägger stor vikt vid på det ligger till grund för barnens vidareutveckling och lärande.

Metod: På ett lekfullt sätt ska barnen ta del av olika länder, språk, kulturer. De ska prata om olika flaggor, främmande djur, sjunga på nya språk (här har jag bett om ASL/Internationell tsp), provar typiska kläder, smakar världsmat. Fira internationella barndagen med att klä ut sig till olika länders folkdräkter. Besök hos Etnografiska museet.

Temat har de hela tiden under vardagarna som följer;

Måndagar går de ut i skogen och pratar om naturen, djuren samt njuter av matsäck.


Tisdagar har de som vanligt språkgrupper (Lea går på tsp grupp) med pedagoger och pratar om allt möjligt, kan vara sagor o.s.v samt temainriktad


Onsdagar är det barnens val tex. vattenlek, baka, parklek, skapande, musik o.s.v.


Torsdagar är det språkgrupp igen samt sånggrupp och rörelserum.


Fredagar är det fritt lek med samverkan hela huset.


De betonar språkstimulering HELA dagen inte enbart på språkgrupperna.


Kan varmt rekommendera förskolan i Huddinge för er som har teckenspråkiga barn!


Just nu går det 12 barn i Léas grupp (blåa) varav 7 har hörselnedsättning och 5 hörande (de har anknytning till tsp på ngt sätt t.ex coda, goda, kusin o.s.v.)

KRAM!


BOS / BOR

Hej alla!

Några undrade vad BOR var, jag har tidigare skrivit lite om det men här nedan kommer en saxat information från socialstyrelsens hemsida, jag har klippt delar och skrivit egen kommentar inom parentes och fetstil som berör Léa, Elsa samt Ola. 

Brankiootorenalt syndrom (förkortas BOR) är en ärftlig sjukdom som kan ge hörselnedsättning och missbildningar av öron och njurar samt fistlar och cystor på halsen. Brankio syftar på gälgångarna från fostertiden, oto på öronen och renal på njurarna.


Sjukdomen förekommer i olika varianter. En av dem är brankiootosyndromet (BO), som innebär missbildning av öronen i kombination med fistlar och cystor på halsen, utan att njurarna är påverkade.


Det har gjorts beräkningar som pekar på att sjukdomen skulle förekomma hos 2-3 per 100 000 personer. Det skulle betyda att cirka 200-300 personer i Sverige har sjukdomen.


Brankiootorenalt syndrom orsakas av en förändring (mutation) i ett av flera arvsanlag (gen) som kodar för proteiner vilka troligen är inblandade i tidig utveckling av gälfickor, njurar och ögon.


Brankiootorenalt syndrom nedärvs autosomalt dominant. Detta innebär att om den ena föräldern har sjukdomen, det vill säga har en normal gen (arvsanlag) och en muterad gen (förändrat arvsanlag), blir risken för såväl söner som döttrar att ärva sjukdomen 50 procent. De barn som inte fått den muterade genen får inte sjukdomen och för den heller inte vidare.


Ungefär 10 procent av dem som har brankiootorenalt syndrom har symtomfria föräldrar. Troligen beror det på att sjukdomen har uppstått genom en nymutation.


Brankiootorenalt syndrom kan se olika ut från individ till individ. Det är mycket stora skillnader i sjukdomens svårighetsgrad, också hos medlemmar i samma familj. Alla får inte alla symtom eller så blir de lindrigare hos en del. Att öronen och njurarna drabbas av missbildningar beror på att de utvecklas samtidigt, mellan graviditetsvecka 4 och 10.  (Ola ultraljudröntgas i dag, Elsa den 2 sept medan Léa är klar och är helt frisk)


Ytterörats utseende påverkas också på olika sätt. Öronen kan ha ett avvikande utseende och till exempel vara asymmetriskt placerade eller ha en form där den övre kanten på ytterörat är mer inåtvikt än normalt. Hos en stor andel förekommer små gropar (pits) framför öronen ofta inte större än det hål som uppstår vid håltagning för örhängen. (Ola har en fistel i örat, barnen har ej, ingen har ytteröra missbildning)


Vätskefyllda hålrum (cystor) och onormala passager (fistlar) förekommer på nedre delen av halsen framför den muskel som böjer och vrider huvudet (sternocleidomastoideusmuskeln). De finns framför allt på halsens sidor (laterala halscystor/-fistlar) och kan vara nästan omärkliga eller ha öppningar i huden och läcka vätska, med risk för infektioner. (Ola har fisteln, båda barnen har inga nu men Léa kanske har en litet upphöjt bula vid nyckelben på bröstet, få se om det visar sig vid äldre ålder)


Gomspalt, kluven gomspene och högt gomvalv har också beskrivits, liksom asymmetriskt ansikte, på grund av förlamning av ansiktsnerven, samt förträngningar av hörselgångar och tårkanaler.  (drabbade ej våra barn men finns säkert fler döva som har denna)

Alla som misstänks ha syndromet ska genomgå datortomografi och magnetkameraundersökning av örat och hörselnerven, för att fastställa hur allvarlig missbildningen av mellanörat, innerörat och hörselnerven är. (Både Léa och Elsa ska röntgas)


Vid dövhet till följd av skador i innerörat kan i vissa fall cochleaimplantat (CI) användas, men vid brankiootorenalt syndrom kan missbildningar av snäckan ibland vara så stora att det inte är möjligt.


Känner ni att symptomen passar er så finns det en person att ta kontakt med;


Professor Claes Möller, audiologiska kliniken/Institutet för Handikappvetenskap, Universitetssjukhuset Örebro, 701 85 Örebro, tel 019-602 14 55, e-post
[email protected]


Lea hemma från dagis vill mysa med nyvaken...

mobil227 (MMS)

Lea hemma från dagis vill mysa med nyvaken elsa i hennes spjälsäng.


Hej! Nu åker jag buss till huddinge sjukhu...

mobil225 (MMS)

Hej! Nu åker jag buss till huddinge sjukhus för lite undersökning om jag pi har bor1 :) puss till er läsare från mig elsa.


Hm ska man äta eller läsa böcker? :)

mobil223 (MMS)

Hm ska man äta eller läsa böcker? :)


Lite ute stund efter varit hemma hela daga...

mobil216 (MMS)

Lite ute stund efter varit hemma hela dagarna pga magsjuka. Nu glad pigg tjej:)


Testar. Fortfarande liten men hon gilla at...

mobil213 (MMS)

Testar. Fortfarande liten men hon gilla att sitta och stå så en stund gör henne glad hehe.


Lea leker med playdoh och elsa rullar iväg...

mobil212 (MMS)

Lea leker med playdoh och elsa rullar iväg snabbt man får jaga henne, började rulla efter mig idag! Plötsligt var det enkelt liksom. Kram


Så här högt skrattar hon alltid. Så söt lä...

mobil210 (MMS)

Så här högt skrattar hon alltid. Så söt lätt road max.


Lika som bär?

Att Elsa och Léa är syskon syns verkligen :)
De har sina drag som liknar varandra, men samtidigt anser vi att deras personlighet är olika som bebisar.
Lea var mer vild och aktiv fysiskt, redan som baby och var svår road, medan Elsa är lugn och SKRATTAR högt ofta, mkt lätt road. Léa har mer gröna ögon medan Elsa har blåa...

Här kommer några exempelbilder....Elsa VS Linnéa. Vem är vem? ;)

  
             


En kul bild. Storasyster drog fram stolen framför tv och det var Wipe Out på tv, så Léa berättade för Elsa vad som skedde "tjej ramla! pojke ramla! boxa aj!" typ. Elsa storgarvade och pi glodde hårt på Léa, jättesött!



Elsa första cykeltur haha

mobil201 (MMS)

Elsa första cykeltur haha


Lea gillar att laga mat åka handla mata fo...

mobil198 (MMS)

Lea gillar att laga mat åka handla mata folk alltså luft mat :) här ser ni henne leka i väntrum och i hennes nyklippta hår. Bara lite kortare.


Väntar på doktorn. Utslag blivit bättre me...

mobil197 (MMS)

Väntar på doktorn. Utslag blivit bättre men arm ben kvar plus fått lite i kinderna som ni ser. Men jag är väl söt ändå :)


Elsa 4 månader

Hurra - grattis Elsa på sin 4 månadersdag!

6,6 kg bjässe som är alltid pigg och glad!
Tar grejer själv, smakar på dem, har provsmakat banangröt redan (ivriga föräldrar!), håller huvudet uppe hur länge som helst, kan rulla både rygg-mage och tvärtom, förflyttar sig lite (tendens till att krypa genom att hon trycker på knäna mot golvet men faller snabbt ned), vill sitta och vara med hela tiden, skrattar ljudligt, leker med munnen (brrrrr så att saliv flyger överallt, även gröten hon smakade första gången så blev det lek!!!).

Nu har hon tyvärr ngn sorts hudinfektion hon fick som reaktion av en liten svampproblem i halsen pga värmen, så medicin och salva hela dagarna PUH. Tur hon är glad fortfarande, inget verkar besvära henne.
Men det ser inte trevligt ut, som ni ser på bilderna själv.

GRATTIS!!

Stora syster läser för sin lillasyster (nån vecka gammal bild som jag gillar)